Ur samlingen – Karin vid stranden, Carl Larsson

Målningen avbildar Carl Larssons fru Karin i trädgården utanför hemmet Lilla Hyttnäs vid Sundbornsån i Sundborn i Dalarna, en solig förhöstdag.

Karin vid stranden är en akvarell av Carl Larsson från 1908.  Målningen avbildar Carl Larssons fru Karin, född Bergöö, i trädgården utanför hemmet Lilla Hyttnäs vid Sundbornsån i Sundborn i Dalarna, en solig förhöstdag.  Akvarellen reproducerades i Carl Larssons Åt solsidan: en bok om boningsrum, om barn, om dig, om blommor, om allt: taflor och prat, som gavs ut 1910. Den innehåller reproduktioner av 32 målningar med text. Målningen köptes av Malmö stad på Baltiska utställningen 1914. 

Carl Larssons konstnärskap räknas till de mest betydelsefulla och inflytelserika i den svenska konsthistorien. Hans bildskapande hade stilistiskt starka kopplingar till olika internationella rörelser samtidigt som hans motivval speglade tidens svenska livsstilsideal. Bildvärlden utgjordes av familjen, hemmet och den enkla, lantliga livsföringen. Här ses hustrun Karin promenera längs vattnet i närheten av parets hem medan ett av deras barn ror längs stranden.

"Här syns Lisbeth, nyss kommen tillbaka från England, nyuppriggad i tailor-made klänning med tillhörande hattskrålla. Hon sitter i min gamla otäta båt och låtsas meta. Låt inte lura er, det är inte omedelbart taget efter naturen, hon sitter bara modell.  Jag satt på bryggan, eftermiddagssolen sken så behagligt, och lagom varmt ... och jag var så innerligt glad åt att åter ha min älskade flickunge hemma igen.  På andra sidan tavlan går Karin längs strandrabatten och tittar melankoliskt på höstens allra sista blommor.  Natten därpå frös de bort."
– Carl Larsson

 

Carl Larsson, Karin vid stranden 1908 MM 6803

Om samlingen

Se några verk ur Malmö Konstmuseums fantastiska samling.

Donera

Tycker ni också att det är fel att detta kulturarv står magasinerat? Ni kan vara med och bidra till att ett nytt och betydande Malmö Konstmuseum blir verklighet och bidra till dess drift.