Stiftelsen på besök på Guggenheim – Bilbao

Image
Stiftelsen på besök på Guggenheim – Bilbao

Nya kontakter och lärdomar från Guggenheim i Bilbao.

Representanter från Stiftelsens styrelse (Dag Sundewall, Sten Ekegren och Robert Jhaveri) besökte Juan Ignacio Vidarte på Guggenheim Bilbao tidig september 2019. Juan är Director General Guggenheim Bilbao och drivkraften bakom dess förverkligande. Han sitter också i ledningen som en Director för Guggenheim Foundation i New York. Han agerar nu informell rådgivare till SfMK.

Juan berättade om sina "trials and tribulations" under resans gång för Guggenheim Bilbao. Det var faktiskt så att Staden Bilbao kontaktade Guggenheim, som från början visade på viss skepsis vad gällde ett samarbete. Starkt mod fanns från lokala och regionala politiker såväl som finansiering från den Baskiska Regionen. Kostnaden för Museet blev $87million. Ritad av Frank Gehry och invigd 1997 blev detta emblematiska museum för den moderna och samtida konsten både lokalt och internationellt mycket välkänd. Man talar om "Bilbao-effekten" som blivit ett etablerat uttryck.

Bilderna visar Dag Sundewall, Juan Ignacio Vidarte och Sten Ekegren såväl som det ikonoklastiska arkitekturen från insidan. Arkitekturen är i högsta grad del av konsten och upplevelsen. Stiftelsen rekommenderar varmt ett besök för de som ej blivit invigna.