”Svårare att få in pengar om museet placeras i Rosengård”

Image
”Svårare att få in pengar om museet placeras i Rosengård”

Ett beslut om att placera ett eventuellt nytt konstmuseum i Rosengård skulle göra arbetet svårare med att samla in kapital från näringsliv och sponsorer. Den bedömningen gör nya Stiftelsen för Malmö Konstmuseum efter att ha fört samtal med tänkbara investerare.

Tidigare i år kunde Sydsvenskan berätta att arkitektfirman Wingårdhs fått i uppdrag att rita på tre olika alternativ för ett nytt konstmuseum i Malmö.

Platserna som valts ut är Nyhamnen, Rosengård och Triangeln. Planen var att utredningen skulle presenteras den gångna våren. Men att Malmö fått en ny stadsbyggnadsdirektör, ny konstmuseichef och en ny näringslivsdirektör har gjort att man har velat vänta in att Marcus Horning, Kirse Junge-Stevnsborg och Micael Nord blir varma i kläderna. Därför har utredningen inte presenterats än. Vilket har ställt till problem för nystartade Stiftelsen för Malmö Konstmuseum som arbetar med att samla in kapital för att förverkliga ett konstmuseum av hög internationell standard. För ett år sedan hade de samlat ihop ett kapital på en halv miljon kronor.

– Vi är fortfarande på väg mot första miljonen kronor och upplever att vi har ett momentum, säger initiativtagaren Robert Jhaveri. Det låter inte som så mycket?

– Nej, vi märker att det är få som vill satsa innan Malmö stad tydligt visat att detta ska bli av och ungefär var. Men nej, en miljon kronor räknas ju inte ens. Vi har högt ställda mål, säger Robert Jhaveri.

– Vi vet att det finns företag och personer som kan ställa upp med stora summor, säger Peter Andrén som är stiftelsens konstansvarige och berättar att de om några veckor ska ha möten med några av Sveriges kapitalstarkaste. Men det finns ett problem. Placeringen. Det visar sig att de investerare som stiftelsen pratar med har åsikter om var ett nytt museum ska ligga.

– Realiteten är att om vi ska få in externt kapital gäller det att få till en verksamhet som attraherar. Då kan det vara svårare att få in pengar om museet placeras i Rosengård, säger Robert Jhaveri. Vad beror det på?

– För att många anser att det är ett smalare alternativ med sämre tillgänglighet, säger Robert Jhaveri.

– Jag är mycket i Stockholm och det är intressant vilken bild man har av Skåne där. Det är inte alls samma Malmö som jag känner när jag är hemma här. Det har att göra med att medierna har lyft fram det negativa om Malmö och det finns en överdrivet dålig bild av just Malmö, säger Peter Andrén.

– Samtidigt måste det sägas att vi i stiftelsen inte har tagit ett officiellt ställningstagande om placeringen av museet, säger Dag Sundewall som sitter i stiftelsens kapitalgrupp.

– Man kan nog säga att det blir enklare att få in pengar om museet placeras centralt, men vi kommer att fortsätta satsa oavsett, säger Malin Staberg som är strategisk kommunikationspartner för stiftelsen.

Nyligen var representanter för stiftelsen i Bilbao för att besöka Guggenheim-museet. Ett museum som drivs på ett liknande finansiellt sätt som man hoppas att ett nytt konstmuseum i Malmö ska kunna förverkligas på. Med offentliga medel och pengar från näringslivet.

– Deras chef Juan Ignacio Vidarte fungerar nu som en av stiftelsens informella rådgivare till oss och visade klart intresse för konstmuseifrågan i Malmö, säger Robert Jhaveri.

Under Gallerinatten den 28 september kommer representanter från stiftelsen att finnas på plats på Hotell Duxiana på Norra Vallgatan för att berätta om arbetet för de som är intresserade.

Artikeln i sin helhet: https://www.sydsvenskan.se/2019-09-22/nya-konstmuseistiftelsen-svarare-att-fa-in-pengar-om-museet?redirected=1